E-mail us: amdb@ucalgary.ca

Still from La volta al món via Filmoteca de Catalunya

Identifier:

  • 06212.P/01 (Source: Filmoteca de Catalunya)

Date produced: 1935

Filmmaker(s):

Francesc Argemí Solà

Country of Production:

Catalonia

Languages:

Catalan

Duration:

00:38:02

Length:

1062 ft

Format:

16mm

Colour:

B&W

Sound Notes:

Silent

Awards/Recognition:

Silver medal in the IV International Amateur Film Festival

Description:

(Catalan): Un explorador vestit de safari recorre el món fent escala a ciutats com Roma, El Caire, Bombai, Nova York i Tànger, fins al seu retorn a Barcelona. En el seu periple entra a un bar de Nova York, visita una barberia i veu com un pidolaire té una màquina registradora. A Camerún veu un mico, un senglar, beu aigua d'un coco, es topa amb un hipopòtam. A Tànger visita la ciutat i els seus habitants, entra a una mesquita i coincideix amb un grup de música i ball. Finalment, a la seva arribada a Barcelona és rebut amb els més grans honors.

Mockumentary that depicts a fictional trip around the world. An explorer travels the world, stopping in cities such as Rome, Cairo, Mumbai, New York and Tangier. During the journey we see him entering a bar in New York, visiting a barber shop and seeing how a beggar has a cash register. In Cameroon, he sees a monkey, a wild boar, and runs into a hippopotamus. He also drinks water from a coconut. In Tangier, he enters a mosque and meets a music and dance group. Finally, upon his arrival to Barcelona, he is received with the greatest honors. All the locations were recreated by the director.

Resources:

Tomàs Freixa, Jordi; Beorlegui Tous, Albert. EL CINEMA AMATEUR A CATALUNYA. Institut Català de les Indústries Culturals: Barcelona, 2009. Pàg. 403.

Club Affiliation:

Centre Excursionista de Catalunya (CEC)

Subjects:

Genre:

Form:

Tags:

Repository:

Filmoteca de Catalunya

Video Link:

Video Link: